Una nit molt Special al Fillmore de Silver Spring

The Specials – Encore 40th Anniversary Tour

Els darrers dotze mesos he pogut fruir d’un festival de retrobaments amb alguns dels meus grups musicals favorits de finals dels anys setanta i dels vuitanta, tots ells inesperats i molt celebrats.

Just fa un any em vaig retrobar amb els B-52’s, seguit per The Pretenders a finals de juny, New Order a l’agost, Johnny Marr (ex The Smiths) a l’octubre i aquest passat 10 de juny la sèrie ha culminat amb el concert de The Specials al Fillmore de Silver Spring, a quinze minuts en cotxe de casa.

Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter
Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter

Excepte The Pretenders, que vaig tenir el plaer de fruir-los en un memorable triple concert al Bernabeu el 15 de juliol de 1987 juntament amb UB 40 i U-2 en el seu original Joshua Tree Tour, sempre m’havia quedat amb les ganes de fruir en directe de la resta de grups. Ja m’havia tret l’espineta de veure Morrissey el 2015 i el 2017, però veure Johnny Marr em va permetre “completar” la foto de The Smiths, probablement el meu grup favorit de tots els temps.

The Specials i Madness em van introduir al món del Ska quan tenia 14 anys. El Cap d’any de 1979 em vaig comprar el meu primer disc de The Specials, el single A Message to You Rudy, a la meva botiga favorita de Londres, la mítica primera botiga de Virgin Records a Oxford Street. Per això anar a veure’ls l’altre dia per primera vegada al Fillmore va ser molt “Special” per mi, encara que de la banda original ja només en queden Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter, això sí, tots en molt bona forma. Després de quaranta anys, no està gens malament.

Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter
Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter

A la gira han incorporat un fitxatge mediàtic i símbol de la ciutat de Londres contra l’extrema dreta com és Saffiyah Khan, que punxa discos abans del concert i intervé en un parell de cançons, baixant, barrejant-se i ballant entre el públic.

Saffiyah Khan
Saffiyah Khan

El tour i el concert es basa en l’edició del nou àlbum Encore, commemoratiu dels 40 anys de la banda i que si en sou seguidors us el recomano molt. Inclou noves creacions i algunes de les cançons més populars dels Specials en les seves diverses etapes. “A Message to you Rudy”, “Too much too Young”, “Gangsters”, “Ghost Town”, “Monkey Man”, etc.

Lynval Golding
Lynval Golding

The Specials de sempre ha estat una banda reivindicativa, anti-racista i progressista i ho va tornar a deixar patent amb l’escenografia plena de pancartes amb una gran varietat de lemes, així com amb les introduccions, proclames i posicionaments de Terry Hall i Lynval Golding sobre conflictes i polèmiques de la política i societat americanes, com ara la llei anti-avortament d’Alabama i demanar obertament el vot pels Demòcrates. Malgrat que aquest tipus de reivindicacions acompanyen a la banda des de que van néixer, la veritat és que després d’assistir a concerts de diversos grups britànics als Estats Units he pogut comprovar que a tots els agrada regalar-se i estomacar als seus hostes americans amb discursos molt crítics cap a la seva administració i societat amb una superioritat moral molt…britànica.

Escenografia del concert de The Specials al Fillmore Encore Tour 2019
Escenografia del concert de The Specials al Fillmore Encore Tour 2019
Lynval Golding
Lynval Golding al concert de The Specials dins el seu Encore 40th Anniversary Tour

El Fillmore és una sala perfecta per aquest tipus de concerts, semblant al Razzmatazz de Barcelona. Pots estar proper a la banda i viure el concert en un relatiu petit comitè que et permet viure-ho tot de molt a prop i interactuar amb l’escenari i el públic. En un concert de Ska la interacció amb el públic pot arribar a ser excessiva i a mesura que s’escalfa el personal i el concert va “in crescendo” el Skanking (o pogo com li dèiem a casa nostra) o t’absorbeix o et fa fora del centre de la platea. L’Elena i jo vam optar per anar-nos apartant i fruir des d’un costat de l’espectacle que es produïa tant a l’escenari com entre el públic, on una colla d’il·lustres veterans de cabells blancs consolidats de fa temps i de joves de l’edat dels seus fills i nets centrifugaven i embogien donant-se empentes, guitzes, cops de colze, cremant adrenalina i cultivant blaus i morats que els duraran uns quants dies.

En fi, bons records, bona música, gran ambient, diversió, reivindicació i espectacle a l’escenari i al públic. Poc més es pot demanar d’un concert d’un dels millors grups de ska de tots els temps.

Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter
Terry Hall, Lynval Golding i Horace Panter
The Specials
The Specials
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
Lynval Golding
If you want to share / Si voleu compartir:
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Whatsapp

2 Replies to “Una nit molt Special al Fillmore de Silver Spring”

 1. Lo que son las cosas , esta semana un bético que tu conoce por el bético ( Toni ) nos pasaba “A Message to you Rudy” en un grupo de wahts que tenemos.
  Me flipó bastante porque su cultura y gustos musicales van por otros lares….pero al parecer se le había enganchado la canción a su manera.
  Specials es mucho más que ese icónico tema, unabanda de buena trayectoria y definitivamente importante sobremanera en el Ska. Sin ser un super aficionado si es un género que me ha hecho disfrutar mucho en su momento y aú.n hoy aplaudo cuando suena.
  Más allá de eso, excelentes fotos y un post que me llevó a la sala del concierto , con eso ya lo digo todo !

  1. Buen apunte Pedro y me alegro mucho que el post te ayudara a transportarte al Fillmore.
   Me gustaría oír la versión de Toni de “A message to you Rudy”, seguro que no tiene pérdida. Dale un abrazo cuando le veas.
   Hacía mucho tiempo que les tenía un poco en el olvido y la verdad es que volver a saber de ellos e ir a un concierto me ha hecho revivir viejas sensaciones de una gran época, de la que fuiste parte muy activa hehe.
   Gracias por tus siempre oportunos comentarios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.